Racuszki na zakwasie wyglądają oryginalnie i smakują wyśmienicie. Zachwyć swoich gości deserem, który jest słodki, chrupiący na powierzchni, miękki i puszysty w środku.
W misce wymieszaj suche drożdże z cukrem, ciepłym mlekiem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową i roztrzepanym jajkiem. Do powstałej masy dodać mąkę i sól i zagnieść ciasto, do którego na koniec dodać miękkie masło.
Dobrym pomysłem jest dodawanie mąki partiami, aby składniki lepiej się połączyły i powstało gładkie ciasto bez grudek. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 równych części, z których rozwałkować bułki tej samej długości i szerokości 1,5 cm.
Węzły układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wytnij pergamin wokół węzłów, tak aby pod każdym węzłem znajdował się kawałek papieru. Węzły i papier kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około 2-3 minuty. Umieść usmażone racuszki na białej serwetce, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.