Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym – Hit w mojej kuchni. Zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada
22
Mleko skondensowane jest jednym ze słodszych smaków dzieciństwa. To właśnie przy jego użyciu powstał pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który nigdy nie opada. Przepis na jego przygotowanie poniżej. Spróbuj sam!
SKŁADNIKI:
sól
6 żółtek
6 białek
kilogram sera zmielonego (może być z wiaderka)
2 opakowania śmietankowego budyniu
śmietana 36% 100 ml
cytryna (sok i skórka z cytryny)
puszka mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzuć żółtka, budynie, mleko skondensowane, skórkę z cytryny i sok oraz ser. Mieszaj mikserem na najniższych obrotach przez niecałe 15 minut.
W osobnej misce ubij jajka z solą, następnie wymieszaj łyżką delikatnie powstałą pianę. Do przygotowanej wcześniej tortownicy przelej białka i masę serową.
Włóż ciasto do uprzednio rozgrzanego w temperaturze 180 stopni piekarnika i piecz je przez pół godziny.
Po upływie 30 minut, zmniejsz temperaturę do 150 stopni, przykryj ciasto papierem do pieczenia i piecz przez dodatkowe 40 minut.
Pozostaw sernik do ostygnięcia w piekarniku za pomocą uchylenia drzwiczek, a następnie zabieraj się do jedzenia 🙂