Pyszny orzechowiec – bajecznie prosty przepis, smak nie do opisania. Szybko i pysznie

Wyśmienity w smaku, bajecznie prosty w przygotowaniu, z łatwo dostępnych, niedrogich składników – to przekładaniec-orzechowiec idealny.

Zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, a jego wykonanie jest na tyle szybkie, że można spokojnie zapewnić sobie taką dawkę słodyczy i przyjemności nawet jeszcze dzisiaj, do popołudniowej kawy.

SKŁADNIKI – CIASTO:

  • jajka – 2 szt
  • cukier – 80 g
  • olej – 50 ml
  • pokruszone biszkopty – 100 g (najwygodniej jest włożyć je do woreczka i w nim zgnieść)
  • orzeszki ziemne – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

SKŁADNIKI – KREM:

  • żółtka – 3 szt
  • cukier – 5 łyżek
  • budyń waniliowy – 2 opakowania
  • mleko – 700 ml
  • masło – 100 g
  • śmietanka 30% – 300 ml

PRZYGOTOWANIE:

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie ciasta:

Należy oddzielić białka od żółtek; w osobnej misce utrzeć żółtka z połową cukru, pod koniec ubijania dodać olej, orzeszki, pokruszone biszkopty oraz proszek do pieczenia.

Białka należy ubić z drugą połową cukru – a następnie delikatnie wymieszać z masą z żółtkami (najlepiej drewnianą łyżką).

Blaszkę (40×28 cm) trzeba wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut.

W czasie, kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy krem:

Pół litra mleka należy zagotować; resztę mleka dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkami i cukrem. Do gotującego się mleka należy wlać wymieszaną masę budyniową. Gotujemy na małym ogniu, dokładnie mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu bez grudek.

W osobnym garnuszku należy roztopić masło i stopniowo dodawać je do masy budyniowej, cały czas mieszając. Studzimy krem – ma być ostudzony, ale nie całkiem zimny.

A następnie kończymy nasze kulinarne dzieło:

Po ostygnięciu ciasta wyciągniętego z piekarnika, należy przekroić je na dwie części. Ostudzony krem należy wylać na jedną część ciasta i delikatnie przykryć drugą częścią.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Można dodać do niej cukier waniliowy. Ubitą śmietaną kremówką należy udekorować górę ciasta, można dodać również np. startą gorzką czekoladę.

Ciasto musi spędzić kilka godzin w lodówce żeby stężeć, związać i dać się dobrze kroić.

Smacznego! 


error: Treść zabezpieczona !!