Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole, oto przepis. Legendarny metrowiec od mojej mamy.

Na pewno już tego próbowałaś. Znam też kilka przepisów na przygotowanie tego deseru, ale zawsze wracam do tego – najlepszego przepisu na metrowiec według naszej mamy.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 260 g cukru pudru
  • 10 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 260 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • kakao do smaku

krem waniliowy:

  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • polewa czekoladowa
  • kremowy poncz
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 350 ml mleka
  • 1 paczka pudding z ponczem

Przygotowanie:

Oddziel białka i żółtka. Żółtka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając olej i ciepłą wodę do uzyskania piany. Białka ubić na sztywną pianę.

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj śnieg z pianką z żółtka i dodaj mąkę, lekko wymieszaj. Wlej połowę lekkiego ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki z dziczyzny. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać.

Wlać ciasto do drugiej formy i piec w temperaturze 180 stopni. około pół godziny. Po upieczeniu wyjąć ciasto z foremki i ostudzićSchłodzone ciasto pokrój w cienkie paski.

Gotujemy gęsty budyń z mleka, cukru, wanilii, złotej kolby i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło mieszamy na piankę, stopniowo dodajemy budyń i ubijamy gładką śmietanę. Jeśli chcesz, możesz zrobić krem ​​​​ponczowy zamiast kremu waniliowego.

Przygotowujemy go tak samo jak krem ​​waniliowy Z przygotowanym kremem sklejać na przemian kawałki jasnego i ciemnego ciasta . Możemy też zostawić odrobinę kremu na wierzchu i bokach.

Wstawiamy do lodówki na godzinę, a po godzinie wlewamy na wierzch rozpuszczoną czekoladę. Krój ostrym nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Tniemy skośnym cięciem, aby mieć piękne kroje. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!