Ciasto:
krem waniliowy:
Oddziel białka i żółtka. Żółtka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając olej i ciepłą wodę do uzyskania piany. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj śnieg z pianką z żółtka i dodaj mąkę, lekko wymieszaj. Wlej połowę lekkiego ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki z dziczyzny. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać.
Wlać ciasto do drugiej formy i piec w temperaturze 180 stopni. około pół godziny. Po upieczeniu wyjąć ciasto z foremki i ostudzić. Schłodzone ciasto pokrój w cienkie paski.
Gotujemy gęsty budyń z mleka, cukru, wanilii, złotej kolby i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło mieszamy na piankę, stopniowo dodajemy budyń i ubijamy gładką śmietanę. Jeśli chcesz, możesz zrobić krem ponczowy zamiast kremu waniliowego.
Przygotowujemy go tak samo jak krem waniliowy Z przygotowanym kremem sklejać na przemian kawałki jasnego i ciemnego ciasta . Możemy też zostawić odrobinę kremu na wierzchu i bokach.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.