Kalafiora na wiele sposobów nauczyła mnie mama: Pyszne przepisy.

Doskonały dwudaniowy obiad podany z kremową zupą i zasmażanym kalafiorem. Nawet moje dzieci, które nie przepadają za warzywami, uwielbiają kalafior w tej nieodpartej postaci.

Składniki:

Na zupę:

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • zmielony czarny pieprz
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • 800 ml bulionu warzywnego (4 szklanki)
  • pietruszka

Na smażonego kalafiora z sosem:

  • 1 kalafior
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek
  • skórka cytrynowa
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka słodkiej musztardy
  • 1 łyżeczka bulionu z suszonych warzyw
  • 100 ml śmietanki kremówki (1/2 szklanki)
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Sól
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Oczyszczony kalafior podzielić na różyczki. Pokrojonego kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i gałązki tymianku. Posypać solą i czarnym pieprzem.

Na koniec polać warzywa oliwą z oliwek. Umieść tacę w piekarniku. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.

Podczas pieczenia przygotuj drugi przepis: pokrój kalafior na plasterki. Dodaj sól do gorącej wody w garnku i dodaj kalafior.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 minut. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną cebulę do małego garnka i podsmaż na średnim ogniu.

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj musztardę dijon i musztardę słodką do garnka z cebulą i wymieszaj.

Dodać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać bulion, śmietanę, wymieszać. Gotuj przez 6-7 minut na średnim ogniu.

Dodaj mąkę do talerza, ubij jajko solą na innym talerzu i posyp bułką tartą na trzecim talerzu. Ugotowane plastry kalafiora panierować w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.

Smaż kalafiora na gorącym oleju przez 3-5 minut z obu stron. Do gotowego sosu dodaj trochę wody i ubij mikserem ręcznym.

Tymianek wyjąć z pieczonych warzyw i przełożyć do garnka. Dodaj liście tymianku, gorący bulion i ubij mikserem.

Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki i grzanki. Podajemy smażonego kalafiora z otartą skórką z cytryny.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!