Tak niesamowicie smaczny biszkopt – Spróbuj go przygotować ze śmietaną w zaledwie 10 minut.

Choć ten biszkopt jest bez kremu i nadzienia, wyróżnia się on swoją miękkością, soczystością i niezwykłym smakiem. Przepis na to ciasto zdobył specjalne miejsce w naszej rodzinnej kuchni, a moja mama stosuje go od wielu lat.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 sztuka proszek do pieczenia

Dodatkowe składniki:

  • 1 sztuka cukier waniliowy
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Na zakończenie:

  • 1 porcja bitej śmietany

Możesz dodać:

  • Plasterki migdałów do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od połączenia jajek z cukrem.

Do tej mieszanki wlewamy mąkę, mleko, olej oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszając.

Przygotowaną masę przekładamy na blachę do pieczenia, która została uprzednio natłuszczona i posypana mąką. Przed wstawieniem do piekarnika, posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym.

Następnie wkładamy ciasto do piekarnika. Po upieczeniu, na ciepłe ciasto wylewamy nieubijaną śmietanę.

Jeśli masz ochotę, posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i udekoruj plasterkami migdałów.

Zapraszam do degustacji!


error: Treść zabezpieczona !!