Warto zapisać te 3 przepisy na pyszne zupy z notatnika mojej babci: Naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków

Domowa zupa zawsze smakuje najlepiej.

A przeważnie nie potrzeba do nich skomplikowanych składników. Poza tym ma jeszcze jedną zaletę: nie zawiera żadnej chemii, co sprawia, że jest dla nas o wiele zdrowsza. Dziś zatem przedstawimy trzy przepisy na wspaniale zupy, które chętnie wykonasz sam w domu.

Zupa z kaszą manną i czosnkiem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka pietruszki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek kiełbasy (może być też wędzona szynka, boczek) pokrojonej w kostkę
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kminek

Wykonanie:

Kaszę przepłucz kilkakrotnie, zalej wodą (lub ewentualnie domowym bulionem) i gotuj pod przykrywką przez 15 minut. Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj warzywa i duś całość przez 5 minut. Potem dodaj kiełbasę, podsmaż ją i zdejmij patelnię z ognia.

Posyp papryką, przełóż go garnka z kaszą. Możesz też dolać wody, jeśli wolisz rzadszą zupę. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Na koniec możesz udekorować wybranymi ziołami.

Zupa jarzynowa z klopsikami

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 250 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 50 g makaronu
  • 350 g ziemniaków
  • 2 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 5 g kopru
  • przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy

Wykonanie:

Cebule pokrój drobno. Połowę cebuli wymieszaj z mięsem, dodaj sól i pieprz. Z masy formuj małe kulki i układaj je na talerzu. Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj przez 10 min na małym ogniu. Resztę cebuli usmaż. Dodaj ją do garnka razem z marchewką i gotuj pod przykrywką przez 5 minut.

Do wody wrzuć klopsiki, wymieszaj ostrożnie, dodaj przyprawy i gotuj dalej przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron i dodaj go do zupy. Koperek posiekaj i udekoruj nim zupę.

Zupa ziemniaczana

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminku, słodkiej papryki, majeranku; sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Gotuj je w osolonej wodzie. Dodaj przyprawy i olej. Kiedy ziemniaki zmiękną, zdejmij je z ognia, dodaj czosnek i wszystko zblenduj na gładką masę. Gotową zupę może opcjonalnie posypać tartym serem.

Przygotowanie każdej z tych zup nie powinno zająć zbyt wiele czasu, a zyskasz pyszne i wartościowe posiłki, które możesz podać swojej rodzinie na obiad. Przekonasz się, że domowa zupa to najlepsze, co może być. Nie dodajesz do niej żadnych aromatów, sztucznych barwników, a smakuje i wygląda fantastycznie.

error: Treść zabezpieczona !!