Pyszne i sycące zrazy to niezwykłe danie, które zapamiętasz na bardzo długo. Podawane są z cebulą oraz sosem. Przepis.

Ukraińskie zrazy z sosem i cebulką

Istnieje wiele potraw, które nie dość, że są proste w przygotowaniu to także wyśmienicie smakują. Bez wątpienia można zaliczyć do takich potraw zrazy ukraińskie, które nie tylko są bardzo smaczne ale także są naprawdę szybkie w przygotowaniu.

Danie to tak naprawdę nic innego, jak kotlety podawane z cebulą oraz sosem. Fenomen tego dania to kompozycja smakowa oraz odpowiednie zestawienie składników. Cebula podawana, jako dodatek na zrazy doskonale wzmacnia ich smak.

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

  • 250 g cebuli,
  • 150 g mąki,
  • 400 g mięsa na przykład z karkówki bądź łopatki,
  • 300 g kwaśnej śmietany/ 20%,
  • 1 mała łyżeczka papryki mielonej,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 małe łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • jedna mała łyżeczka soli,
  • dwie łyżki stołowe octu,
  • 4 łyżki stołowe oleju roślinnego,
  • jedna łyżka stołowa cukru.

Sposób przygotowania:

Na początek należy pokroić mięsko w kawałki o grubości około 1 cm. Następnie pokrojone mięso należy osobno ubić z każdej ze stron, a posolić i popieprzyć. Każdy otoczony kawałek należy przełożyć do naczynia tak aby mięso mogło dobrze przejść przyprawami.

Miskę ze wszystkimi ubitymi kawałkami należy odstawić na około 15 minut. W tym czasie należy pokroić połowę cebuli w półpierścienie. Do osobnego naczynia kolejno: nalewamy olej, dodajemy sól, ocet, pieprz, cukier i odrobinę koperku. Do miski z tak przygotowaną mieszanką dodajemy pokrojoną w półpierścienie cebulę.

Całość marynujemy przez około 10 minut. Po tym czasie należy wyjąć zarówno mięso, jak i cebulę z drugiej miski. Następnie na każdy kawałek mięsa należy nałożyć porcję cebuli i zwinąć w niewielką roladkę. Tak przygotowane roladki należy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, aż uzyska złoty kolor.

Po upieczeniu roladki należy ułożyć na talerzu, a na patelni z mąka pozostałą po smażeniu należy usmażyć pozostałą część cebuli. Cebulę wcześniej należy drobno posiekać. Do podsmażonej cebuli dodajemy śmietanę oraz paprykę mieloną.

Dopiero na sam koniec na patelnię należy dodać drobno posiekany koperek i odrobinę wody. W ten sposób powstanie nam przepyszny sos. Sos musi się chwilę pogotować na patelni w międzyczasie należy go mieszać. Następnie roladki należy ponownie włożyć na patelnię z sosem.

Wówczas sosu powinno znajdować się na patelni tyle aby przykryć całkowicie nasze roladki. Patelnią należy przykryć i dusić zawartość pod przykryciem przez około 40 minut. Następnie danie jest gotowe i doskonale sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków oraz różnych surówek.

error: Treść zabezpieczona !!