Przepisy na wspaniałe, domowe sałatki, które zrobisz w kilka chwil.
274
Składniki:
kapusta (400g);
jajka ugotowane na twardo (4 szt.);
musztarda (1-2 łyżeczki);
śmietana (3 łyżki);
oliwa z oliwek (2 łyżki);
kolendra oraz koperek;
sól, pieprz, ewentualne przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Umytą kapustę wraz z ogórkiem pokrój w paski (cienkie). Wrzuć warzywa do miski. Następnie dodaj do nich posiekaną kolendrę i koperek. Jajka uprzednio ugotuj. Po ugotowaniu oddziel żółtko od białek. Żółtka zgnieć widelcem, białka posiekaj na kawałeczki.
Żółtka powinny znaleźć się w osobnym naczyniu. Białka dodaj do miski ze składnikami. Zmieszaj żółtka razem z śmietaną, musztardą, oliwą oraz przyprawami. Dopiero teraz, po ponownym wymieszaniu, dodaj całość do 'głównej’ miski. Możesz jeszcze raz wszystko wymieszać.
Tak przygotowaną sałatkę możesz podać jako dodatek do posiłku lub osobny poczęstunek.