Przepisy na wspaniałe, domowe sałatki, które zrobisz w kilka chwil.

Składniki:

  • kapusta (400g);
  • jajka ugotowane na twardo (4 szt.);
  • musztarda (1-2 łyżeczki);
  • śmietana (3 łyżki);
  • oliwa z oliwek (2 łyżki);
  • kolendra oraz koperek;
  • sól, pieprz, ewentualne przyprawy wg uznania

Przygotowanie:

Umytą kapustę wraz z ogórkiem pokrój w paski (cienkie). Wrzuć warzywa do miski. Następnie dodaj do nich posiekaną kolendrę i koperek. Jajka uprzednio ugotuj. Po ugotowaniu oddziel żółtko od białek. Żółtka zgnieć widelcem, białka posiekaj na kawałeczki.

Żółtka powinny znaleźć się w osobnym naczyniu. Białka dodaj do miski ze składnikami. Zmieszaj żółtka razem z śmietaną, musztardą, oliwą oraz przyprawami. Dopiero teraz, po ponownym wymieszaniu, dodaj całość do 'głównej’ miski. Możesz jeszcze raz wszystko wymieszać.

Tak przygotowaną sałatkę możesz podać jako dodatek do posiłku lub osobny poczęstunek.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!