Ten deser jest niesamowity – 1 jabłko, 500 ml mleka, budyń… To jest jeden z moich ulubionych deserów.

Wystarczy kilka składników i masz pyszne danie!

Karmelowe pucharki to szybki i łatwy sposób na pyszny deser, który jest niedrogi. Można je zrobić z mleka, budyniu, jabłek, cynamonu i cukru. To świetny sposób na ochłodę po upalnym dniu lub jako słodka przekąska dla dzieci.

Ten pyszny deser będzie wymagał następujących składników:

  • 1 jabłko;
  • 500 mililitrów mleka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100g budyniu karmelowego

Do dekoracji można użyć:

  • 1 jabłko;
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • Cynamon;
  • Posiekane orzechy lub migdały (opcjonalnie);

Instrukcje krok po kroku, jak przygotować

Krok 1: Umyj jedno jabłko i usuń z niego pestki. Następnie, posiekaj je na małe kawałki i umieść w blenderze. Zmiksuj je do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 2: Masę jabłkowo-mleczną przelej przez sito do rondelka, aby usunąć wszelkie grudki. Wmieszaj budyń karmelowy i łyżkę stołową skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj składniki razem i umieść na rondelku. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty, często mieszając.

Krok 3: Gorącą masę przelej do małych miseczek, np. szklanek lub salaterek. Gdy mieszanka będzie chłodna, włóż ją do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 4 – Podczas gdy pierwsze jabłko jest obierane, pokrój rdzeń na małe kawałki, a następnie pokrój drugie jabłko w plasterki. Umieść kawałki jabłek w rondlu. Dodaj odrobinę masła, cukru, cynamonu i gotuj przez 12 minut, często mieszając.

Krok 5: Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij pucharki z lodówki. Następnie nałóż po łyżce każdego upieczonego jabłka na patelnię na wierzch masy. Jeśli chcesz, możesz posypać wierzch orzechami lub migdałami.

Gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!