Zaskoczę Cie tym przepisem na domowe ptasie mleczko. Pyszny smak, nie do opisania.

Przypominające smak dzieciństwa ptasie mleczko, które łatwo wykonać samemu.

Deser jest przepyszny, a dodatkowo nie pozbawi cię marzeń o idealnej sylwetce.

Składniki:

  • Kefir – 1l
  • Śmietana kremówka – 3/4 szklanki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Żelatyna – 2 łyżki stołowe
  • Woda – 2 szklanki
  • Cukier waniliowy – 1/2 opakowania

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozcieńczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 25-35 minut, następnie na małym ogniu, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Za pomocą miksera ubić kefir, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Następnie, kontynuując ubijanie, dodać żelatynę cienkim strumieniem i ubijać przez kolejne 4-5 minut.

Otrzymaną masę przenieść do kwadratowej formy i włożyć do lodówki na 3-6 godzin.

Po czasie spędzonym w lodówce deser będzie gotowy, teraz wystarczy pokroić go na porcje lub wyciąć go za pomocą foremek do ciastek.

SMACZNEGO!


error: Treść zabezpieczona !!