Ta przystawka zwraca uwagę już swoim wyglądem, ale jest tak pyszna, że każdy, kto jej spróbuje, pyta, jak ją przyrządzam.
Aby było wyjątkowe i dobrze zapamiętane, warto odpowiednio się przygotować. Głównym gwoździem programu są zakąski. Oto pomysł na smaczne i nietuzinkowo wyglądające grzybki serowo-jajeczne.
Do przygotowania naszej zakąski należy przygotować następujące składniki:
Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. To samo robimy z twarogiem. W osobnym naczyniu umieszczamy utarte jajka i ser, dodajemy czosnek i majonez. Doprawiamy solą według uznania. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nie powinna być zbyt rzadka.
Przystępujemy do formowania grzybków jajeczno-serowych. Ogórka kroimy w półcentymetrowe plasterki, zaś od kapeluszy grzybków oddzielamy trzonki.
Aby przygotować naszego grzybka-przystawkę układamy kolejno od dołu:
Tak przygotowane przekąski możemy ułożyć na półmisku i dowolnie udekorować. Dobrze mogą sprawdzić się pomidory, sałata, papryka marynowana, a także koperek.