Ta przystawka zwraca uwagę już swoim wyglądem, ale jest tak pyszna, że każdy, kto jej spróbuje, pyta, jak ją przyrządzam.

Party w domu to idealny pomysł na siedzenie wolnego czasu w gronie znajomych.

Aby było wyjątkowe i dobrze zapamiętane, warto odpowiednio się przygotować. Głównym gwoździem programu są zakąski. Oto pomysł na smaczne i nietuzinkowo wyglądające grzybki serowo-jajeczne.

Grzybki faszerowane – przepis

Do przygotowania naszej zakąski należy przygotować następujące składniki:

  • ogórek świeży
  • grzybki marynowane – 250g
  • twaróg świeży – 125g
  • jajka – 3 sztuki
  • majonez – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek

Grzybki faszerowane – przygotowanie

Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. To samo robimy z twarogiem. W osobnym naczyniu umieszczamy utarte jajka i ser, dodajemy czosnek i majonez. Doprawiamy solą według uznania. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nie powinna być zbyt rzadka.

Przystępujemy do formowania grzybków jajeczno-serowych. Ogórka kroimy w półcentymetrowe plasterki, zaś od kapeluszy grzybków oddzielamy trzonki.

Aby przygotować naszego grzybka-przystawkę układamy kolejno od dołu:

  1. plaster ogórka
  2. kulka z masy serowo-jajecznej, która będzie stanowić nóżkę grzybka
  3. kapelusz
  4. grzybek-przekąska gotowy!

Tak przygotowane przekąski możemy ułożyć na półmisku i dowolnie udekorować. Dobrze mogą sprawdzić się pomidory, sałata, papryka marynowana, a także koperek.

Taka „leśna” przekąska podbije podniebienia gości, a przyjęcie będzie niezapomniane. Danie przyciąga oko i z pewnością zachęci do jedzenia.


error: Treść zabezpieczona !!