Ta przystawka zwraca uwagę już swoim wyglądem, ale jest tak pyszna, że każdy, kto jej spróbuje, pyta, jak ją przyrządzam.
5 087
Party w domu to idealny pomysł na siedzenie wolnego czasu w gronie znajomych.
Aby było wyjątkowe i dobrze zapamiętane, warto odpowiednio się przygotować. Głównym gwoździem programu są zakąski. Oto pomysł na smaczne i nietuzinkowo wyglądające grzybki serowo-jajeczne.
Grzybki faszerowane – przepis
Do przygotowania naszej zakąski należy przygotować następujące składniki:
ogórek świeży
grzybki marynowane – 250g
twaróg świeży – 125g
jajka – 3 sztuki
majonez – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
Grzybki faszerowane – przygotowanie
Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. To samo robimy z twarogiem. W osobnym naczyniu umieszczamy utarte jajka i ser, dodajemy czosnek i majonez. Doprawiamy solą według uznania. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nie powinna być zbyt rzadka.
Przystępujemy do formowania grzybków jajeczno-serowych. Ogórka kroimy w półcentymetrowe plasterki, zaś od kapeluszy grzybków oddzielamy trzonki.
Aby przygotować naszego grzybka-przystawkę układamy kolejno od dołu:
plaster ogórka
kulka z masy serowo-jajecznej, która będzie stanowić nóżkę grzybka
kapelusz
grzybek-przekąska gotowy!
Tak przygotowane przekąski możemy ułożyć na półmisku i dowolnie udekorować. Dobrze mogą sprawdzić się pomidory, sałata, papryka marynowana, a także koperek.
Taka „leśna” przekąska podbije podniebienia gości, a przyjęcie będzie niezapomniane. Danie przyciąga oko i z pewnością zachęci do jedzenia.