Umyj piersi z kurczaka. Pokroić w cienkie paski.
Umieść je w głębokiej misce. Dodaj sól, pieprz i paprykę. Wlej sos sojowy i oliwę z oliwek.
Dobrze wymieszaj, aby dobrze pokryć kawałki kurczaka. W osobnej misce zetrzyj ser na drobnej tarce.
Wymieszaj z bułką tartą. Dodaj trochę papryki i wymieszaj.
Wbij jajka do drugiej miski i ubij widelcem. Teraz włóż po kolei każdy pasek kurczaka do jajka. A potem do mieszanki bułki tartej i sera.
Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej paluszki kurczaka obok siebie. Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 15 minut.
Paluszki z kurczaka nadają się jako danie główne w połączeniu z przystawką, ale także jako samodzielna przekąska z sosami do smaku.