Przepyszne ciasto budyniowe – puszyste i delikatne. Dosłownie rozpływa się w ustach

To ciasto budyniowe jest tak puszyste i delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach.

Z pewnością zasmakuje każdemu, kto kocha budyń, ale może i nawet temu, kto za budyniem nie przepada! Ciasto ma wspaniały zapach, ale równie dobrze wygląda, więc będzie idealną ozdobą stołu na każdej imprezie, czy nawet przy niedzielnej kawie.

Co będzie Ci potrzebne?

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 9 łyżek mąki
  • 1 litr mleka
  • 250 g masła
  • 80 g budyniu waniliowego

Pierwszym krokiem w kuchni będzie oddzielenie białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodajemy sześć łyżek cukru pudru, po czym nadal kontynuujemy ubijanie.

Dodajemy sześć łyżek mąki i delikatnie mieszamy ciasto. Przygotuj wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wyłóż na nią gotowe już ciasto, rozprowadź równomiernie.

Piekarnik ustaw na 180 stopni. Kiedy będzie gotowy, włóż blachę z ciastem i piecz 20 minut.

Kontroluj jego konsystencję wykałaczką. W międzyczasie możesz zająć się za przygotowanie kremu. Ubij żółtka i sześć łyżek cukru pudru za pomocą miksera. Następnie dodaj pozostałą mąkę, dwie łyżki masła i budyń.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Delikatnie je ostudź, a następnie dodaj żółtka i masło. Wszystko razem wymieszaj.

Posmaruj gotowe ciasto kremem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!