Wystarczy 1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku – Małe bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem raz dwa gotowe
58 627
Do miski wlewamy w kolejności: jogurt naturalny, wodę oraz olej słonecznikowy. Dodajemy: sok z cytryny, łyżeczka soli, łyżeczka cukru oraz jedno białko i mieszamy trzepaczką do osiągnięcia jednolitej masy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, dodając na koniec zmiękczone masło tak, aby w efekcie uzyskać gładkie ciasto bez gródek. Ciasto należy umieścić w misce i przykryte ręcznikiem, odstawić na 10 minut.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, posiekane zioła mieszamy z ulubionym serkiem. Po 10 minutach wyciągamy ciasto, formujemy go długi rulon i kroimy na mniejsze części, co kilka centymetrów.
Pokrojone ciasto formujemy w malutkie placuszki, na których brzegu układamy nadzienie, po czym zwijamy je w kulki.
Tak przygotowane bułki, umieszczamy na wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia blaszce. Żółtko mieszamy z łyżką oleju, po czym smarujemy nim bułeczki.
Na koniec pozostaje na posypać je sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.