Nie uwierzysz w ten deser. Spróbujesz go zrobić od razu, jak tylko zobaczysz przepis.

Po jednym kęsie zostaniesz urzeczony kremową konsystencją i wspaniałym smakiem ciasta. To niezapomniane doświadczenie dla Twoich kubków smakowych.

Składniki:

Podstawa:

  • 7 białek jajecznych
  • 7 porcji cukru
  • 7 łyżek mąki (pszennej lub półgrubej)
  • 3 łyżki wody (w temperaturze pokojowej)

Polewa:

  • Trochę rumu
  • 1 łyżeczka mleka

Nadzienie:

  • 7 żółtek z jaj
  • 7 równomiernych łyżek cukru
  • 6 porcji mąki
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 8 porcji mleka
  • 250 gramów margaryny
  • 1 opakowanie śmietany do ubijania
  • 50 gramów czekolady

Sposób przygotowania:

Dla podstawy: Pierwszym krokiem jest staranne wymieszanie 7 białek jajecznych. Następnie sukcesywnie dodaj cukier, mąkę i wodę. Gdy składniki dobrze się połączą, przelać je do formy natłuszczonej olejem. W piekarniku o temperaturze 160°C piec aż uzyska złoty kolor (mniej więcej 25 minut). Po wyjęciu z piekarnika, daj mu wystygnąć. Po ostygnięciu polej przygotowaną polewą rumową.

Dla nadzienia: W dużej misce mieszaj żółtka, cukier, mąkę, skrobię i 100 ml mleka. Do tego mieszanki dodaj gorące mleko i gotuj około 5 minut. Kiedy masa ostygnie, dodaj margarynę i ubij aż powstanie jednolity krem. Rozsmaruj ten krem na upieczonej już bazie.

Według wskazówek na opakowaniu, ubij śmietanę. Tą śmietaną posmaruj wierzch ciasta. W finale posyp go drobinkami czekolady. Smacznego życzenia!


error: Treść zabezpieczona !!