Kolorowa przekąska z twarogu. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Znika ze stołu w kilka chwil

Domowa przekąska z twarogu jest niezwykle oryginalna i co najważniejsze – pyszna w smaku! Można użyć do niej ulubionych dodatków.

Połączenie szynki, oliwek oraz koperku w pierwszej kolejności wpływa na kolorowy wygląd. Pasuje jako przystawka na gościnny stół czy zwykły dodatek do chleba w powszedni dzień. To szybki pomysł nawet na śniadanie zamiast zwykłej szynki na kanapkę. To jedno z sycących dodatków.

Składniki:

  • 1,3 kg twarogu,
  • 1 l mleka,
  • 100 g masła,
  • 200 g szynki,
  • 150 g oliwek,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • inne, ulubione zioła do smaku.

Sposób przygotowania:

Twaróg zalać mlekiem i gotować na dużym ogniu. Należy mieszać od czasu do czasu, aby nie przypalić garnka i składników. Widząc topiącą się konsystencję należy niezwłocznie zdjąć garnek z palnika.

Nadzienie: Szynkę pokroić w kostkę, a oliwki podzielić na 4 części. Posiekać pomidory i zioła. Twaróg przełożyć do durszlaka, aby nadmiar płynu spłynął. Ser odcisnąć z serwatki, a następnie dodać masło, sól, kurkumę i sodę oczyszczoną.

Przygotowaną mieszankę z twarogu i dodatkami gotować tym razem na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy będzie już gładka dodać resztę składników bez ziół. Wszystko razem gotować przez około 3 minuty, regularnie mieszając.

Ser wyłożyć na folię spożywczą i uformować z niego kształt rulonu. Brzegi mocno związać. Dla ułatwienia pracy można podzielić masę na mniejsze części i w ten sposób przygotować mniejsze ruloniki.

Drugą, odłożoną część masy posypać ziołami i także zawinąć w folię spożywczą. Przygotowane rulony wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, aby wszystko dobrze się zsiadło. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!