Gdy tylko goście ich posmakują, będą chcieli dokładkę: Cienkie naleśniki bez mąki: Przepis.

Naleśniki to jedna z popularniejszych przekąsek, do wykonania w prosty sposób w domu.

Te o cienkim cieście kojarzone są ze słońcem wśród słowian, bowiem według wierzeń mają związek z Bogiem Jaryło, odpowiedzialnym za płodność.

Do wykonania składników wystarczą podstawowe składniki znajdujące się w kuchni, takie jak:

  • skrobia (500 g)
  • cukier (100 g)
  • żółtka – 3 szt
  • szczypta soli
  • masło (200 g)
  • jajka – 10 szt
  • mleko – 1 litr
  • olej słonecznikowy – 5 łyżek
  • twaróg – 1 kg

W jaki sposób przygotować cienkie naleśniki?

Należy ubić jajka z dodatkiem cukru, kolejno dodać mleko oraz olej słonecznikowy, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przesianą przez sitko skrobię dodać do wymieszanych wcześniej składników i powtórzyć krok do uzyskania jednolitej konsystencji.

Patelnię przed użyciem należy rozgrzać i dodać niewielką ilość oleju, a następnie wylać ciasto formując naleśniki i smażąc je z dwóch stron.

Twaróg z żółtkami należy zmielić.

Na usmażone naleśniki nałożyć przygotowany twarożek, a następnie zwinąć je w rulon, chowając przy tym krawędzie do wewnątrz, aby tuba nie posiadała otworu.

Zrolowane naleśniki wkłada się następnie do naczynia do pieczenia i polewa roztopionym masłem, które nadaje kremowej konsystencji naleśnikom. Całość zapieka się w piekarniku przez około 25 minut, w 180 stopniach C.


error: Treść zabezpieczona !!