Gdy tylko goście ich posmakują, będą chcieli dokładkę: Cienkie naleśniki bez mąki: Przepis.
Te o cienkim cieście kojarzone są ze słońcem wśród słowian, bowiem według wierzeń mają związek z Bogiem Jaryło, odpowiedzialnym za płodność.
Należy ubić jajka z dodatkiem cukru, kolejno dodać mleko oraz olej słonecznikowy, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przesianą przez sitko skrobię dodać do wymieszanych wcześniej składników i powtórzyć krok do uzyskania jednolitej konsystencji.
Patelnię przed użyciem należy rozgrzać i dodać niewielką ilość oleju, a następnie wylać ciasto formując naleśniki i smażąc je z dwóch stron.
Twaróg z żółtkami należy zmielić.
Na usmażone naleśniki nałożyć przygotowany twarożek, a następnie zwinąć je w rulon, chowając przy tym krawędzie do wewnątrz, aby tuba nie posiadała otworu.