Gdy tylko goście ich posmakują, będą chcieli dokładkę: Cienkie naleśniki bez mąki: Przepis.
18
Naleśniki to jedna z popularniejszych przekąsek, do wykonania w prosty sposób w domu.
Te o cienkim cieście kojarzone są ze słońcem wśród słowian, bowiem według wierzeń mają związek z Bogiem Jaryło, odpowiedzialnym za płodność.
Do wykonania składników wystarczą podstawowe składniki znajdujące się w kuchni, takie jak:
skrobia (500 g)
cukier (100 g)
żółtka – 3 szt
szczypta soli
masło (200 g)
jajka – 10 szt
mleko – 1 litr
olej słonecznikowy – 5 łyżek
twaróg – 1 kg
W jaki sposób przygotować cienkie naleśniki?
Należy ubić jajka z dodatkiem cukru, kolejno dodać mleko oraz olej słonecznikowy, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przesianą przez sitko skrobię dodać do wymieszanych wcześniej składników i powtórzyć krok do uzyskania jednolitej konsystencji.
Patelnię przed użyciem należy rozgrzać i dodać niewielką ilość oleju, a następnie wylać ciasto formując naleśniki i smażąc je z dwóch stron.
Twaróg z żółtkami należy zmielić.
Na usmażone naleśniki nałożyć przygotowany twarożek, a następnie zwinąć je w rulon, chowając przy tym krawędzie do wewnątrz, aby tuba nie posiadała otworu.
Zrolowane naleśniki wkłada się następnie do naczynia do pieczenia i polewa roztopionym masłem, które nadaje kremowej konsystencji naleśnikom. Całość zapieka się w piekarniku przez około 25 minut, w 180 stopniach C.