Cukinia tak przygotowana smakuje wyśmienicie. Oto przepis, który nie ma sobie równych – wychodzi zawsze przepysznie.

Świetny pomysł na wspaniały posiłek z cukinii. Jest szybki, łatwy w przygotowaniu i smakuje każdemu, kto go spróbował. Cukinia usmażona w tym niezwykłym cieście jest bardzo aromatyczne, chrupiąca, a jednocześnie miękka w środku.

Potrzebujesz:

  • cukinia – 1 sztuka (najlepiej młoda)
  • mąka – 3 łyżki
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – 1 łyżeczka
  • koperek
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyj, osusz i pokój w kółka.

Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem – odstaw na chwilę.

Teraz przygotuj ciasto do obtoczenia warzywa. Drobno posiekaj koperek i wymieszaj ze śmietaną.

Dodaj jajka i wymieszaj z mąką.

Wymieszaj składniki na jednolitą mieszankę.

Plastry cukinii obtocz najpierw w mące, a następnie w przygotowanym cieście.

Piecz na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.

Podawaj z ulubionym sosem. Życzę smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!