Tylko w ten sposób przechowuj czosnek, dzięki temu nie gnije i nie kiełkuje. Stosuje ten sposób od lat.
107
Najważniejsze zasady, którymi należy się kierować chcąc zachować smak i właściwości zdrowotne czosnku to:
należy go przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym pomieszczeniu;
po zerwaniu trzeba go dobrze wysuszyć;
umieścić go można w koszyczku z dostępem do powietrza – czosnek lubi się z cebulą.
Aby uniknąć zepsucia, należy zastosować kilka sprawdzonych babcinych sposobów:
Sortujemy czosnek tak, aby oddzielić od zdrowych główek wszystkie, które mają znamiona choroby; Starym sposobem można zaplatać warkocz i wieszać na strychu czy w piwnicy – ważne, aby miejsce jego przechowywania było stosunkowo chłodne i ciemne;
Przypalanie korzeni czosnku to kolejny sposób na to, aby zatrzymać procesy w nim zachodzące;
Przed wilgocią chroni także „zakopanie” główek w szczelnym słoiku lub pudełku wypełnionym solą, zbożem, mąką, trocinami, popiołem;
W dawnych czasach konserwowano czosnek zanurzając go w stopionej parafinie. Źle przechowywany czosnek w krótkim czasie może zgnić i zacząć kiełkować. Dlaczego?
Bo magazynuje w sobie wiele składników odżywczych, które wyciąga wilgoć i powoduje tym samym procesy gnilne. Nie należy go więc zamrażać ani przechowywać w lodówce.