Tylko w ten sposób przechowuj czosnek, dzięki temu nie gnije i nie kiełkuje. Stosuje ten sposób od lat.

Czosnek – skarbnica zdrowia. Każdy z nas zna i ceni dobroczynne działanie czosnku.

Dodany do ciepłego mleka ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, obniża gorączkę. Bowiem już w niewielkim ząbku kryje się szereg witamin, soli mineralnych, aminokwasów i rzadkie mikroelementy takie jak kobalt, chrom, czy nikiel.

Właściwości czosnku:

  • jest to przede wszystkim naturalny antybiotyk;
  • zwiększa odporność organizmu;
  • hamuje rozwój bakterii;
  • zwalcza infekcje;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • chroni przed zawałem i udarem;
  • wspomaga trawienie;
  • niszczy pasożyty jelit;
  • działa antynowotworowo;
  • zwalcza wolne rodniki – opóźnia procesy starzenia organizmu.

Czosnek ma szerokie zastosowanie kulinarne. Używany jest jako dodatek do wielu potraw mięsnych i warzywnych, zapiekanek, tart, zup, makaronów. Dipy, sosy i masła to ulubione przez wszystkich dodatki do pizzy czy bagietek.

Przechowywanie czosnku

error: Treść zabezpieczona !!