Proste ciasto twarogowe – zniknie z blachy w kilka chwil. Rozpływa się w ustach

Proste ciasto twarogowe z kakaowym spodem

Przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto zachwyci całą Twoją rodzinę i gości. Gwarantujemy, że deser zniknie z blachy od razu.

Nie potrzeba specjalnych umiejętności do zrobienia tego ciasta, a składniki znajdziesz w każdym supermarkecie. Wypróbuj ten przepis, a dodasz go do swojej stałej listy niedzielnych deserów.

Składniki

  • mąka (300 g)
  • twaróg (700 g)
  • masło (250 g)
  • kakao (4 łyżki stołowe)
  • cukier puder (300 g)
  • żółtka (4 sztuki)
  • białka (4 sztuki)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ciasta na kakaowy spód i wierzch. W dużej misce łączymy mąkę, 150 g cukru, zimne masło, kakao, proszek do pieczenia oraz trzy żółtka. Wyrób je następnie na jednolite ciasto i podziel na dwie części. Owiń je folią i włóż do lodówki na pół godziny.

W celu przygotowania nadzienia należy pokruszyć twaróg, dodać 150 g cukru, jedno żółtko i cukier waniliowy. Aby uzyskać świeży aromat można także dodać startą skórkę z cytryny.

Mieszamy wszystko razem. Ubijamy cztery białka mikserem i dodajemy do twarogu. Tym razem należy wymieszać masę za pomocą szpatułki.

Bierzemy blachę do pieczenia z wysoki ścianami i wykładamy ją papierem. Wyjmujemy dwie części ciasta z lodówki i rozwałkowujemy je, albo odrywamy po kawałku i układamy jeden obok drugiego na dnie blachy w taki sposób, aby nie było między nimi wolnej przestrzeni.

Na warstwę ciasta układamy masę twarogową, a następnie kładziemy drugą część ciasta na wierzch.

Można ją rozwałkować, albo zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy ciasto na 30 minut.

Gotowość naszego wypieku sprawdzamy za pomocą patyczka. Życzymy smacznego! 


error: Treść zabezpieczona !!