Twój przewodnik po zdrowiu: Syrop z młodej pokrzywy – prosty przepis.

Lek całkowicie darmowy, pokrzywa zwyczajna, rośnie na polach i łąkach, a także znajdziemy ją blisko naszych domów.

Korzystna nie tylko jako nawóz, odciek, czy dodatek do kompostu w ogrodzie, ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Lekarz zalecił syrop pokrzywowy na anemię, który ma także inne lecznicze właściwości. Najlepiej zbierać pokrzywę do połowy maja.

Syrop ten działa na różne dolegliwości, lecząc anemię, poprawiając funkcjonowanie nerek i dróg moczowych, oczyszczając wątrobę, poprawiając kondycję włosów, zawierając dużą ilość witaminy C, wspierając serce i krążenie krwi, detoksykując organizm, obniżając poziom glukozy we krwi oraz zmniejszając objawy alergii.

Składniki potrzebne do syropu to 40 pokrzyw z niezanieczyszczonych miejsc, 6 cytryn umytych w wodzie z octem, 3 litry zimnej wody, 1 kg brązowego cukru lub 200 g miodu.

Aby przygotować syrop, jeśli nie padało dzień wcześniej, nie myjemy pokrzyw. Zanurzamy je wraz z pokrojonymi cytrynami w pojemniku, pozostawiamy na 24 godziny, następnie dodajemy cukier lub miód, mieszamy i odstawiamy na kolejny dzień. Przechowujemy w czystych pojemnikach w lodówce, stosując przy anemii, mieszając 100 ml płynu z tą samą ilością wody i pijąc w ciągu dnia.

Inny przepis na syrop z pokrzywy, który długo wytrzyma bez sterylizacji zawiera 40 pokrzyw, 40 g kwasu cytrynowego, 1,5 kg cukru trzcinowego i 2 litry gorącej wody. Po zaparzeniu pokrzywy i kwasku cytrynowego przez 24 godziny, spuszczamy płyn, podgrzewamy go z cukrem, usuwamy powstałą pianę, ostudzamy i przelewamy do czystych słoików. Używamy jak klasycznego syropu.


error: Treść zabezpieczona !!