Składniki:
Ciasto:
- 300g
- mąka
- 300g
- mąka
- 40 gr
Drożdże
- 80 gr cukru
- 300-350 ml
- mleko
- 100 gramów
Masło topione
- 2 szt
- żółtka
- 3/4 łyżeczki
- Sól
Nadzienie:
- 500 gr miękki twarożek
- 5 łyżeczek cukru
- 3 łyżki owsianki
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kawałek skórki z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 80 gr masła topionego
- 1 żółtko
- rodzynki do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotujmy drożdże. Do małego rondelka wlej 100 ml mleka, dodaj łyżkę cukru i podgrzej. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj sproszkowane drożdże, lekko oprósz mąką i przykryj małym talerzykiem.
Odstawić w ciepłe miejsce, zajmie to około 10 minut. Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże, żółtka, roztopione masło, wanilię.
Mleko dodajemy stopniowo, bo to zależy od mąki i wielkości jaj, ile mleka zużyjemy. Nie musimy zużywać całego mleka. Czasami wystarczy nawet 300 ml. Dobrze wyrabiamy ciasto.
Powinno być gładkie, elastyczne i nie za grube, ale nie za cienkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz mieszając wszystkie składniki oprócz białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj ubite białka z nadzieniem twarogowym.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Około 32×40 cm. Zaznacz kostki 8×8 cm i pokrój je. Na każdą kostkę nałożyć łyżkę farszu. Chwyć dwa rogi ciasta naprzeciw siebie i połącz je. Dociskamy je i delikatnie przekręcamy.
To samo zrobimy z pozostałymi dwoma rogami ciasta. Do środka możemy włożyć suszone rodzynki, to tylko do dekoracji. Niektóre opadły po upieczeniu, a rodzynki całkiem wyschły, więc od Ciebie zależy, co zdecydujesz.
Umieść plecaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pozwól mu rosnąć przez około 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach. około 15-20 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika każdą bagietkę posmarować roztopionym masłem, następnie przykryć papierem do pieczenia i nałożyć na papier ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto pozostanie cudownie sprężyste.