Plastry wołowiny z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Przekonaj się, jakie to smaczne.

Składniki:

  • 400 g plastry wołowiny
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 1 mały pęczek niedźwiedziego czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Pokrój plastry mięsa na brzegach. sól i pieprz. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso.
Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do patelni i pozwól im się spienić. Posypać papryką, zalać częścią bulionu, dodać pomidory, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu.

W razie potrzeby dolewaj bulionu w trakcie duszenia. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu, wymieszać i gotować około 20 minut. Na koniec wymieszać z drobno posiekanym niedźwiedzim czosnkiem, już nie gotować. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

error: Treść zabezpieczona !!