Plastry wołowiny z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Przekonaj się, jakie to smaczne.
14
Składniki:
400 g plastry wołowiny
80 g suszonych pomidorów
1 mały pęczek niedźwiedziego czosnku
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
kostka rosołowa
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka zwykłej mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pokrój plastry mięsa na brzegach. sól i pieprz. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso.
Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do patelni i pozwól im się spienić. Posypać papryką, zalać częścią bulionu, dodać pomidory, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu.
W razie potrzeby dolewaj bulionu w trakcie duszenia. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu, wymieszać i gotować około 20 minut. Na koniec wymieszać z drobno posiekanym niedźwiedzim czosnkiem, już nie gotować. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.