Ciasto paryskie z dwoma rodzajami bitej śmietany – Niebo w gębie. Przepis.

Ciasto paryskie z dwoma rodzajami bitej śmietany – procedura przygotowania

Paryskie ciasta wyglądają luksusowo i są doskonałym wyborem, jeśli potrzebujesz słodkiego poczęstunku na świętowanie. Sposób przygotowania jest prosty, deser jest puszysty i chrupiący na powierzchni.

Paryska bita śmietana

  • śmietana do ubijania 33% – 540 ml
  • gorzka czekolada – 280 g

Ciasto

  • jajka – 8 szt
  • cukier granulowany – 150 g
  • woda – 30 ml
  • mąka półgruba – 200 g
  • kakao – 3 łyżki
  • olej słonecznikowy – 125 ml
  • mleko półtłuste – 150 ml

Druga bita śmietana

  • śmietana do ubijania 33% – 180 ml
  • cukier – 4 łyżeczki

Polewa

  • śmietana do ubijania 33% – 180 ml
  • gorzka czekolada – 100 g

Dekoracja

  • smażone orzechy laskowe – do smaku
  • bita śmietana – do smaku

Przygotowanie

Najpierw przygotuj bitą śmietanę paryską. W rondelku wymieszaj śmietankę z kawałkami czekolady i poczekaj, aż czekolada się rozpuści na małym ogniu. Następnie zdejmij mieszaninę z ognia, przykryj rondel pokrywką i włóż do lodówki.

Teraz przygotuj ciasto. W misce wymieszaj kakao z olejem i rozdziel jajka na żółtka i białka. Do miski robota wlać białka, cały czas ubijając dodawać cukier. Dodawaj cukier partiami, aby składniki lepiej się połączyły. Gdy tylko zacznie tworzyć się biała piana, stopniowo wlewaj do miski odrobinę wody, a następnie dodawaj po jednym żółtku. Ostrożnie wymieszaj mąkę ze śniegiem, dodając ją stopniowo.

Na koniec wymieszaj mieszaninę kakao i oleju z mieszaniną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Po upieczeniu pozostawić ciasto do swobodnego ostygnięcia, a następnie zeskrobać wierzchnią warstwę. Następnie rozprowadzić mleko po całej powierzchni, tak aby była odpowiednio wilgotna. Wyjmij bitą śmietanę z lodówki, przelej ją do miski i ubijaj, aż masa zacznie oddzielać się od ścianek miski.

Następnie całą powierzchnię ciasta posmaruj bitą śmietaną i wygładź. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, możesz dosłodzić mleko. Teraz przygotuj drugą bitą śmietanę. Śmietanę ubić na gęstą masę, następnie dodać do niej cukier. Nigdy nie dodawaj cukru do ubitej śmietany na początku ubijania, gdyż będzie trudno go wytworzyć.

Gdy masa zgęstnieje, napełnij nią rękaw cukierniczy i przykryj nim ubitą śmietanę na ciele. Na koniec przygotuj lukier mieszając śmietankę z gorzką czekoladą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę. Mieszaj podgrzane składniki aż do połączenia i powstania gładkiej polewy czekoladowej.

Pozostawić lukier do swobodnego ostygnięcia, a następnie pokryć nim całą powierzchnię deseru, który wstawić do lodówki do czasu, aż lukier stwardnieje. Ciepłym nożem przekrój paryskie plastry przez polewę czekoladową, a resztę deseru zimnym nożem. Deser podajemy udekorowany bitą śmietaną i prażonymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!