Jeśli uwielbiasz placki, mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis. Proces przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Placuszki włoskie z twarogiem upieczesz w 14 minut, nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem.
Mąkę wymieszać z dwoma żółtkami, cukrem kryształem, szczyptą soli, świeżymi drożdżami, olejem i mlekiem. Ze składników zagnieść ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Uwaga: Można też całe ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie twarogowe. Twarożek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Odłóż mieszaninę na bok i przygotuj okruchy.
Mąkę wymieszać w misce z cukrem granulowanym, szczyptą soli i wszystko wymieszać. Następnie do suchej mieszanki dodać miękkie masło i za pomocą rąk uformować kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i na oprószonym mąką wałku rozwałkować arkusze o średnicy 30 cm. Każdy arkusz ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie na jedną połowę blachy rozsmaruj masę serową, na drugiej równomiernie rozłóż jagody.
Na koniec posypujemy całość bułką tartą. Powtórz tę samą procedurę z drugą częścią ciasta. Następnie blachy z ciasteczkami włoskimi z twarogiem i jagodami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez 14 minut.