Jeszcze takich nie jadłaś. Często je robię, bo są pyszne. Placuszki z jabłkami to hit w mojej kuchni.
Placuszki z jabłkami to przysmak, którym z chęcią zajadają się nie tylko najmłodsi. To świetna, słodka i zdrowa przekąska, którą można zabrać do pracy lub do szkoły.
Świetnie sprawdzi się również jako szybkie śniadanie lub sycący podwieczorek. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smak podbije niejedno podniebienie. Można je podawać z cukrem pudrem, śmietaną lub ulubionym jogurtem. Jeżeli przygotujesz je raz, już nigdy więcej nie będziesz robić innych placków.
Placuszki z jabłkiem
Składniki:
- ulubiona odmiana jabłek – 4 – 5 sztuk
- kasza manna – pół szklanki
- jajka – 2 – 3 sztuki
- soda oczyszczona – pół łyżeczki
- sól – pół łyżeczki
- cukier – pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozbij jajko i dodaj je do jabłek. Dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Wrzuć do masy kaszę mannę, wymieszaj składniki i odstaw masę na ok 20 – 30 minut, aby kasza zdążyła spęcznieć.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placuszki z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Pamiętaj o tym, aby ognień nie był zbyt duży, bo placki będą mogły szybko się przypalić.