Jeszcze takich nie jadłaś. Często je robię, bo są pyszne. Placuszki z jabłkami to hit w mojej kuchni.

Placuszki z jabłkami to przysmak, którym z chęcią zajadają się nie tylko najmłodsi. To świetna, słodka i zdrowa przekąska, którą można zabrać do pracy lub do szkoły.

Świetnie sprawdzi się również jako szybkie śniadanie lub sycący podwieczorek. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smak podbije niejedno podniebienie. Można je podawać z cukrem pudrem, śmietaną lub ulubionym jogurtem. Jeżeli przygotujesz je raz, już nigdy więcej nie będziesz robić innych placków.

Placuszki z jabłkiem

Składniki:

  • ulubiona odmiana jabłek – 4 – 5 sztuk
  • kasza manna – pół szklanki
  • jajka – 2 – 3 sztuki
  • soda oczyszczona – pół łyżeczki
  • sól – pół łyżeczki
  • cukier – pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozbij jajko i dodaj je do jabłek. Dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Wrzuć do masy kaszę mannę, wymieszaj składniki i odstaw masę na ok 20 – 30 minut, aby kasza zdążyła spęcznieć.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placuszki z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Pamiętaj o tym, aby ognień nie był zbyt duży, bo placki będą mogły szybko się przypalić.

Aby mieć pewność, że placuszki będą upieczone również w środku, po przewróceniu na drugą stronę możesz przykryć patelnię pokrywką. Dzięki temu placki  będą idealnie chrupiące.

error: Treść zabezpieczona !!