Pyszne, rumiane, mięciutkie: Twarogowe placuszki – Hit mojej kuchni.
Wskazane jest stosowanie twarogu naturalnego, suchego i jednorodnego. Dodaj cukier, cukier waniliowy, skrobię do twarogu. Wszystkie składniki wymieszaj. Zgodnie z przepisem trzeba dodać białka, ja nie dodałam.
Masło ubić w temperaturze pokojowej z cukrem, solą, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jajko, śmietanę i ubijać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść na miękkie ciasto. Nie ugniataj przez długi czas!
Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto, szerokość wałka 4-5 mm, wytnij pół koła foremką, rozwałkuj trochę wałkiem, aby były owalne. Nałóż nadzienie na jedną połówkę, przykryć drugą częścią ciasta tak, aby nadzienie było widoczne. Połóż na blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i 1 łyżeczką mleka lub wody.