Pyszne, rumiane, mięciutkie: Twarogowe placuszki – Hit mojej kuchni.

Placuszki z twarogiem pyszne, rumiane, miękkie. Przedstawiam Wam szybki przepis na 10 sztuk o średnicy 9,5 cm.

Składniki na ciasto:

  • Mąka 300 g
  • Masło 100 g
  • Jajko 1 szt
  • Cukier 60g
  • Śmietana 70 g
  • Proszek do pieczenia 3 g (lub 1/2 łyżeczki)
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy 5 g

Nadzienie:

  • Twaróg 270-300 g
  • Cukier 40-50 g
  • Skrobia kukurydziana lub mąka 20 g
  • Białko 1 szt.
  • Cukier waniliowy

Przygotowanie:

Wskazane jest stosowanie twarogu naturalnego, suchego i jednorodnego. Dodaj cukier, cukier waniliowy, skrobię do twarogu. Wszystkie składniki wymieszaj. Zgodnie z przepisem trzeba dodać białka, ja nie dodałam.

Masło ubić w temperaturze pokojowej z cukrem, solą, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jajko, śmietanę i ubijać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść na miękkie ciasto. Nie ugniataj przez długi czas!

Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto, szerokość wałka 4-5 mm, wytnij pół koła foremką, rozwałkuj trochę wałkiem, aby były owalne. Nałóż nadzienie na jedną połówkę, przykryć drugą częścią ciasta tak, aby nadzienie było widoczne. Połóż na blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i 1 łyżeczką mleka lub wody.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż się zarumieni. Skoncentruj się na cechach piekarnika. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!