Placuszki drożdżowe. Naprawdę doskonałe: próbowałam je wiele lat temu i od tego czasu żaden inny przepis nie był lepszy.
2
Chcę podzielić się tym przepisem. Najlepsze placuszki drożdżowe, jakie znam. Mam przepis od sąsiadki i nareszcie mogę je zrobić w domu. Sekret tkwi w śmietanie.
Składniki:
1 kg mąki
1/2 l mleka
250 ml kwaśnej śmietany
5 dkg drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
Przygotowanie:
Do mąki wrzuć wszystkie składniki: śmietanę, szczyptę cukru, trochę soli, małą łyżeczkę sody. W odrobinie ciepłego mleka zmiażdżyć drożdże i wlać do mąki, dodać pozostałe mleko. Ciasto wymieszać ze składników i wstawić do lodówki na 60 minut.
Po godzinie możemy zrobić placuszki. Z ciasta formujemy tyle krążków, ile tylko potrzebujemy, a resztę przechowujemy w woreczku w lodówce. Możemy go również użyć za tydzień. Niech krążki się kwaszą przez kolejne 20 minut. Następnie usmaż w odpowiedniej ilości oleju (muszą pływać).
Podawaj ze śmietaną, czosnkiem, solą, serem lub np. ketchupem. Są naprawdę fantastyczne. Życzymy smacznego! 🙂