Od tego momentu przyrządzam je bardzo często, zwłaszcza w upalne dni. Skorzystaj z poniższej receptury i zapomnij o ciężkostrawnych langustynkach! 🙂
Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej jogurt, sól, cukier oraz sodę oczyszczoną. Później etapami dodawaj mąkę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Następnie wyrób ciasto. Podziel je na jednakowe części; kawałki uformuj w małe kulki.
Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą. Odstaw je na 5 – 7 minut. Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj pojedynczą kulkę tak, aby zajmowała całość powierzchni patelni. Smaż na oleju z obu stron, aż placuszek się zarumieni. (Tak samo postąp z następnymi kulkami)
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, możesz odsączyć olej za pomocą papierowych ręczników – dzięki temu placuszki będą bardziej chrupiące.