1 szklanka jogurtu, 1 jajko, mąka i nadzienie – ten obiad stanie się Twoim ulubionym

Pyszny przysmak na szybki obiad lub sycącą kolację. Te placuszki smakują fantastycznie!  To naprawdę prosty przepis, dzięki któremu możesz uruchomić swoja wyobraźnie i eksperymentować z nadzieniem!

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 300 g startego żółtego sera
  • 1 jajko

Opcjonalnie:

  • puree ziemniaczane, cebula, papryka, grzyby…

Dodatkowo:

  • 100 g masła
  • granulowany czosnek

Przygotowanie:

Jogurt, olej, jajka , sól i cukier ubij w misce za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z sodą i odstaw ciasto na 20 minut.

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z drugim jajkiem. Wyłóż ciasto z miski, podziel je na 14 małych kawałków, jeśli chcesz uzyskać większe placuszki na 7-8.

Rozwałkuj cienko kawałki ciasta i połóż na środku ser, zwiń i uformuj kulkę. Następnie na posypanej mąką desce ponownie rozwałkuj je na placuszki, wysokie maksymalnie na 1 cm.

Do sera możesz dodać puree z gotowanych ziemniaków, smażoną cebulę z boczkiem, pomidory i dowolne, ulubione warzywa.

Stopniowo piecz placki na gorącej, suchej – nie natłuszczonej – patelni z obu stron. Po upieczeniu każdy kawałek posmaruj roztopionym masłem z dodatkiem granulowanego czosnku.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!