1 szklanka jogurtu, 1 jajko, mąka i nadzienie – ten obiad stanie się Twoim ulubionym
67
Pyszny przysmak na szybki obiad lub sycącą kolację. Te placuszki smakują fantastycznie! To naprawdę prosty przepis, dzięki któremu możesz uruchomić swoja wyobraźnie i eksperymentować z nadzieniem!
Potrzebujesz:
2 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka oleju
Nadzienie:
300 g startego żółtego sera
1 jajko
Opcjonalnie:
puree ziemniaczane, cebula, papryka, grzyby…
Dodatkowo:
100 g masła
granulowany czosnek
Przygotowanie:
Jogurt, olej, jajka , sól i cukier ubij w misce za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z sodą i odstaw ciasto na 20 minut.
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z drugim jajkiem. Wyłóż ciasto z miski, podziel je na 14 małych kawałków, jeśli chcesz uzyskać większe placuszki na 7-8.
Rozwałkuj cienko kawałki ciasta i połóż na środku ser, zwiń i uformuj kulkę. Następnie na posypanej mąką desce ponownie rozwałkuj je na placuszki, wysokie maksymalnie na 1 cm.
Do sera możesz dodać puree z gotowanych ziemniaków, smażoną cebulę z boczkiem, pomidory i dowolne, ulubione warzywa.
Stopniowo piecz placki na gorącej, suchej – nie natłuszczonej – patelni z obu stron. Po upieczeniu każdy kawałek posmaruj roztopionym masłem z dodatkiem granulowanego czosnku.