Placek ziemniaczany z patelni – prosta, smaczna i sycąca kolacja dla całej rodziny. Rodzina nie chce odejść od stołu.
Przygotujesz ją w mgnieniu oka, szybkość i smak tego dania sprawi, że na stałe zagości w Twoim menu!
Do wykonania naszego ziemniaczanego placka użyjemy następujących składników:
Ziemniaki obieramy ze skóry następnie, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, jeśli nie posiadasz tarki pokrój je na cienkie talarki.
Cebule obierz ze skóry, natkę pietruszki opłucz, oba te składniki drobno posiekaj. W misce umieść użyte pokrojone warzywa i połącz je razem mieszając.
Do następnej miski wrzuć jajko, białko, mąkę i przyprawy jak sól i pieprz (możesz wzbogacić smak, dodając inne aromatyczne przyprawy, które lubisz). Składniki starannie wymieszaj. Zawartość przelej do miski z warzywami, łącząc wszystkie składniki.
Rozgrzaną patelnie posmaruj oliwą z oliwek, następnie rozłóż równomiernie na niej masę ziemniaczaną.
Patelnie przykryj pokrywką i smaż 15 minut na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Kolejno przekręć placek, używając łopatki lub talerza na drugą stronę.
Ponownie przykryj patelnie pokrywką i smaż kolejne 15 minut do uzyskania właściwej konsystencji.
Odpowiednio usmażone ciasto wyjmij z patelni, posyp je startym serem, odczekaj chwilę, do momentu,
aż ser się rozpuści.