Placek ziemniaczany z patelni – prosta, smaczna i sycąca kolacja dla całej rodziny. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Przyrządzony ze składników, które każdy posiada w domu, prosta, smaczna i sycąca kolacja dla całej rodziny.

Przygotujesz ją w mgnieniu oka, szybkość i smak tego dania sprawi, że na stałe zagości w Twoim menu!

Lista składników:

Do wykonania naszego ziemniaczanego placka użyjemy następujących składników:

  • 4 średniej wielkości ziemniaków.
  • 1 cebula.
  • 1 jajko.
  • 1 białko.
  • 1 łyżka mąki.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • 1 pęczek natki pietruszki.
  • 100 g startego sera.
  • Przyprawy: – sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Etap pierwszy:

Ziemniaki obieramy ze skóry następnie, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, jeśli nie posiadasz tarki pokrój je na cienkie talarki.

Cebule obierz ze skóry, natkę pietruszki opłucz, oba te składniki drobno posiekaj. W misce umieść użyte pokrojone warzywa i połącz je razem mieszając.

Do następnej miski wrzuć jajko, białko, mąkę i przyprawy jak sól i pieprz (możesz wzbogacić smak, dodając inne aromatyczne przyprawy, które lubisz). Składniki starannie wymieszaj. Zawartość przelej do miski z warzywami, łącząc wszystkie składniki.

Etap drugi:

Rozgrzaną patelnie posmaruj oliwą z oliwek, następnie rozłóż równomiernie na niej masę ziemniaczaną.

Patelnie przykryj pokrywką i smaż 15 minut na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Kolejno przekręć placek, używając łopatki lub talerza na drugą stronę.

Ponownie przykryj patelnie pokrywką i smaż kolejne 15 minut do uzyskania właściwej konsystencji.

Etap trzeci:

Odpowiednio usmażone ciasto wyjmij z patelni, posyp je startym serem, odczekaj chwilę, do momentu,
aż ser się rozpuści.

Placek pokrój na mniejsze porcje, dla wzmocnienia smaku posyp ulubionymi ziołami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!