Placek ziemniaczany z serem na patelni – Prawdziwe odkrycie kulinarne – Przepis.

Wcześniej nie mogłam zmusić dziecka do zjedzenia nawet najmniejszej porcji obiadu.

Próbowałam różnych sztuczek i wskazówek, ale na próżno. Wierzcie lub nie, ale te placki ziemniaczane mnie uratowały! Zaczęłam je przyrządzać codziennie i podawać do pierwszego dania. Teraz obiad je się z przyjemnością!

Obfite i smaczne placki ziemniaczane na patelni są uwielbiane przez całą rodzinę. W końcu można je podawać nie tylko z zupą, ale także jako samodzielną przekąskę, danie. Udostępniam mój ulubiony przepis!

Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 55 ml mleka
  • 10 g masła
  • sól do smaku
  • 1 ziemniak
  • 150 g sera mozarella
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mleko, mąkę, roztopione masło i sól do smaku.

Wyrabiaj składniki przez około 5 minut, następnie przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie ugotuj ziemniaki do miękkości i zetrzyj je. Dodaj majonez i wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na cienki okrągły arkusz.

Ser zetrzyj na grubej tarce i połóż połowę na warstwie ciasta. Dalej – warstwa ziemniaków, a potem znowu ser.

Połącz brzegi ciasta i zamknij je. Ciasto lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta.

Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem patelnię i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Jako nadzienie do tortilli z serem można wykorzystać resztki wczorajszej przystawki ziemniaczanej i dowolnego twardego sera. Przy okazji polecam urozmaicić przepis o dodanie do ziemniaków suszonych pomidorów i włoskich ziół.

Smak Cię zachwyci!

error: Treść zabezpieczona !!