Placek ziemniaczany z serem na patelni – Prawdziwe odkrycie kulinarne – Przepis.
Wcześniej nie mogłam zmusić dziecka do zjedzenia nawet najmniejszej porcji obiadu.
Próbowałam różnych sztuczek i wskazówek, ale na próżno. Wierzcie lub nie, ale te placki ziemniaczane mnie uratowały! Zaczęłam je przyrządzać codziennie i podawać do pierwszego dania. Teraz obiad je się z przyjemnością!
Obfite i smaczne placki ziemniaczane na patelni są uwielbiane przez całą rodzinę. W końcu można je podawać nie tylko z zupą, ale także jako samodzielną przekąskę, danie. Udostępniam mój ulubiony przepis!
Składniki:
- 90 g mÄ…ki pszennej
- 55 ml mleka
- 10 g masła
- sól do smaku
- 1 ziemniak
- 150 g sera mozarella
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mleko, mąkę, roztopione masło i sól do smaku.
Wyrabiaj składniki przez około 5 minut, następnie przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie ugotuj ziemniaki do miękkości i zetrzyj je. Dodaj majonez i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki okrągły arkusz.
Ser zetrzyj na grubej tarce i połóż poÅ‚owÄ™ na warstwie ciasta. Dalej – warstwa ziemniaków, a potem znowu ser.
Połącz brzegi ciasta i zamknij je. Ciasto lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta.
Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem patelnię i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Jako nadzienie do tortilli z serem można wykorzystać resztki wczorajszej przystawki ziemniaczanej i dowolnego twardego sera. Przy okazji polecam urozmaicić przepis o dodanie do ziemniaków suszonych pomidorów i włoskich ziół.