Idealne danie obiadowe bądź przekąska – placuszki z mięsnym nadzieniem – sprawdzony przepis od teściowej.

Placuszki z mięsnym nadzieniem to pikantny, pożywny i sycący wypiek, który będzie stanowił idealne danie obiadowe bądź przekąskę na spotkaniach czy imprezach.

Mogą być przygotowywane z różnymi nadzieniami: serem, fasolą, mięsem mielonym, twarogiem i warzywami. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i preferencji smakowych. Dziś przygotujemy razem ciasto z farszem z mięsa wołowego. To pyszne danie zachwyci każdego, a Twoja rodzina z pewnością poprosi o dokładkę!

Składniki:

  • * 450-500 gramów mąki pszennej,
  • * 700 gramów mielonego mięsa wołowego,
  • * 150 ml kefiru,
  • * 100 ml wody,
  • * 50 ml oleju słonecznikowego,
  • * 45 gramów masła,
  • * 0,5 łyżki cukru,
  • * 0,5 łyżeczki soli,
  • * 0,5 łyżki drożdży,
  • * 0,5 cebuli,
  • * 2 ząbki czosnku,
  • * pęczek koperku/pietruszki,
  • * odrobina bulionu mięsnego bądź wody,
  • * czarny pieprz (wedle uznania),
  • * mielona czerwona papryka (wedle uznania).

Przygotowanie:

W głębokim naczyniu mieszamy wodę z cukrem i dodajemy suszone drożdże. Odstawiamy mieszaninę na ok. 10 minut. Wlewamy kefir, wsypujemy 0,5 łyżeczki soli, olej słonecznikowy i stopione wcześniej masło.

Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Pojemnik przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 minut. Potem umieszczamy ciasto na odtłuszczonej stolnicy lub blacie.

W celu przygotowania nadzienia mieszamy posiekaną cebulkę i czosnek z mielonym mięsem, ziołami, sola i pieprzem oraz papryką w proszku. Wlewamy odrobinę wody lub bulionu warzywnego i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Za pomocą rąk robimy okrągły placek. Nadzienie dzielimy także na 3 części. Każdą z nich umieszczamy na środku jednego z ciast.

Krawędzie łączymy nad nadzieniem i formujemy płaski placek. Gotowy placek odwracamy na drugą stronę i umieszczamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu pieczenia.

Spłaszczamy delikatnie dłonią placek tak, aby jego wysokość wynosiła ok. 1 cm. W środku wykonujemy mały, okrągły otwór.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 12-15 minut w 250’C. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe 2 placki.

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy wierzch stopionym masłem. Tak przygotowana potrawa jest gotowa do podania! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!