Szybkie ciasto Napoleon na piwie: Mąka, olej, orzechy, butelka piwa i żadnych jajek. Przepis.
Ponadto jest ono przygotowane prosto, nie ma potrzeby stosowania dużej liczby warstw ciasta .
Wlej szklankę oleju słonecznikowego do pojemnika, a następnie dodaj małą porcję mąki i szklankę piwa. Dobrze wymieszaj.
Dodaj pozostałą mąkę do mieszaniny i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do rąk.
Włóż ciasto do lodówki na 60 minut.
Aby przygotować krem, wlej sok na patelnię (ja użyłam soku wiśniowego) i zagotuj. Dodaj do niego kasze mannę i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, stale i ostrożnie mieszając. Odstaw mieszankę niech ostygnie do temperatury pokojowej.
Ubij krem z soku i manny za pomocą blendera. Dodaj miód do reszty składników(ilość zależy od preferencji smakowych). Dobrze wymieszaj.
Teraz podziel ciasto na 7 części i rozwałkuj każdą.Warstwy ciasta i piecz na przemian. Ciasta są pieczone w taki sam sposób jak do zwykłego Napoleona.
Ciasta układaj na przemiennie jedno na drugim, obficie posmarowane kremem i posyp pokruszonymi orzechami na samej górze.