Delikatna piersi z kurczaka w jogurcie – bez smażenia. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.
181
Kiedy nie masz czasu na długie stanie w kuchni i szukasz efektownego, a zarazem prostego pomysłu na obiad, skorzystaj z przepisu na kurczaka w marynacie z pieca.
To proste i szybkie danie zachwyci każdego, a Ty oszczędzisz swój czas.
Do wykonania dania potrzebujesz następujących składników:
60 dag piesi z kurczaka,
ok. 150 ml jogurtu naturalnego,
ok. 60 ml oliwy z oliwek,
jeden pęczek szczypiorku,
3 duże ziemniaki,
5 dużych pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka musztardy,
przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona,
do posypania odrobinę sera, może być mozzarella lub cheddar.
Pracę zacznij od przygotowania marynaty.
W misce połącz ze sobą oliwę, jogurt, musztardę i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Umyte i osuszone piersi z kurczaka natnij ostrym nożem, tworząc wzór kratki.
Zanurz je w marynacie i dokładnie obtocz w niej, następnie odstaw na chwilę.
Czekając aż mięso i marynata przegryzą się, pokrój drobno cebulę i pieczarki. Ziemniaki potnij w plastry. Wszystkie warzywa przełóż na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia.
Ułóż na nich zamarynowane piersi i całość piecz przez około 45 minut w 180 stopniach. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp danie odrobiną sera i poczekaj, aż się rozpuści.