Delikatna piersi z kurczaka w jogurcie – bez smażenia. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Kiedy nie masz czasu na długie stanie w kuchni i szukasz efektownego, a zarazem prostego pomysłu na obiad, skorzystaj z przepisu na kurczaka w marynacie z pieca.

To proste i szybkie danie zachwyci każdego, a Ty oszczędzisz swój czas.

Do wykonania dania potrzebujesz następujących składników:

  • 60 dag piesi z kurczaka,
  • ok. 150 ml jogurtu naturalnego,
  • ok. 60 ml oliwy z oliwek,
  • jeden pęczek szczypiorku,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 5 dużych pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona,
  • do posypania odrobinę sera, może być mozzarella lub cheddar.

Pracę zacznij od przygotowania marynaty.

W misce połącz ze sobą oliwę, jogurt, musztardę i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Umyte i osuszone piersi z kurczaka natnij ostrym nożem, tworząc wzór kratki.

Zanurz je w marynacie i dokładnie obtocz w niej, następnie odstaw na chwilę.

Czekając aż mięso i marynata przegryzą się, pokrój drobno cebulę i pieczarki. Ziemniaki potnij w plastry. Wszystkie warzywa przełóż na wcześniej  przygotowaną blachę do pieczenia.

Ułóż na nich zamarynowane piersi i całość piecz przez około 45 minut w 180 stopniach. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp danie odrobiną sera i poczekaj, aż się rozpuści.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!