Pierś z kurczaka na papryce z puree ziemniaczanym: Mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
Świetna wskazówka na świetny i bardzo smaczny obiad.
Składniki:
- 2 kawałki piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- Mielona czerwona papryka
- 150-200 g kwaśnej śmietany
- Pieprz czarny do smaku
- 2 ząbki czosnku
- Olej słonecznikowy
Opcjonalnie:
- Drobno posiekana pietruszka
- Bazylia
- Koperek
Przygotowanie:
Wlej 2 łyżki oleju na patelnię.
Dodaj posiekaną cebulę. Zanim cebula zacznie brązowieć. Dodajemy więc pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki.
Dobrze wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Piecz, aż mięso będzie miękkie. Do miękkiego mięsa dodać 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki.
Dodaj 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, paprykę czerwoną i gotuj przez dwie minuty. Dodaj słoik śmietany. Gotuj przez minutę w niskiej temperaturze.