Pięć szybkich przepisów na pierś z kurczaka: Nabij ją na szpikulec, zawiń w tortillę lub przygotuj soczyste i pikantne curry

Kochamy kurczaka za jego szybkie i łatwe przygotowanie. I nie zawsze musi to być cały pieczony kurczak, jego poszczególne części można przygotować idealnie.

Jeśli liczysz kalorie po okresie świątecznym, chude piersi z kurczaka będą idealnym wyborem na dietetyczny, ale smaczny posiłek.

Prawidłowe przygotowanie filetów z piersi kurczaka

Filety z piersi kurczaka mają delikatny smak i szybko możemy z nich przygotować dobry posiłek. Ta część kurczaka praktycznie nie zawiera tłuszczu, a mięso jest delikatne. Wadą może być to, że wysycha, jeśli nie jest odpowiednio przygotowany. Dlatego ważne jest, aby nie przygotowywać piersi z kurczaka zbyt długo, pomocne będzie również ich marynowanie. Spodoba im się także towarzystwo soczystych warzyw i sosu.

1. Indyjskie curry z kurczaka

Pierś z kurczaka i śmietana. Te dwa składniki kochają się. Możemy dodać do nich np. curry. Przyprawy curry można kupić w sklepie, ale możemy też przygotować tę mieszankę samodzielnie. Co w nim umieścić? Podstawą mieszanki jest kurkuma, imbir, kardamon, pieprz, chili, kolendra, kminek i cynamon.

Efektem zastosowania tej mieszanki jest danie o lekko pikantnym smaku , które przygotowujemy bardzo szybko. Kiedy używamy śmietany, nie trzeba dodawać serka śmietankowego, który zwykle znajduje się na liście składników, aby danie nie było zbyt ciężkie. Idealnym dodatkiem jest naturalny ryż.

2. Kurczak kung pao

Kung Pao to bardzo popularna klasyka . Jeśli chcemy dobrze delektować się tym daniem, musimy zamarynować mięso. Co prawda trochę nam to opóźni przygotowanie, ale opłaci się dać mięsu odpocząć. Daj mu co najmniej 3 godziny. Wtedy to tylko kwestia kilku minut.

Przygotowując kung pao nie dodajemy soli, wystarczy sos sojowy, w którym marynujemy mięso. Jedzenie łączy słodycz, słoność, kwasowość i ostrość. Do przygotowania używamy również słodkiego białego wina , wino ryżowe ShaoXing słusznie tutaj pasuje . Dostaniemy go w azjatyckich sklepach spożywczych.

3. Szaszłyki z kurczaka

Masz ochotę na absolutnie prosty i bardzo szybki posiłek ? Następnie wybierz szaszłyki. Są skuteczne i doskonałe. Zaletą jest to, że możesz na nich układać to, co akurat masz w domu. Spośród niezliczonych wariantów wypróbuj na przykład ten.

Czego będziesz do nich potrzebować ? 500 g piersi z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pikantne kiełbaski i 3 cebule. Do marynaty: sok z limonki, świeży imbir, sos sojowy, 1 łyżka miodu i oliwa z oliwek.

Jak to zrobić ? Na marynatę wymieszaj w misce odrobinę oliwy z oliwek, sok z limonki, sos sojowy, starty imbir i miód. Mięso pokroić na równe kawałki i włożyć do marynaty. Wystarczy godzina, ale idealne marynowanie to noc.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Obierz cebulę, a także pokrój ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w krążki. Na patyczki nabijaj na zmianę mięso, kawałki papryki, cebulę i krążki kiełbasy. Na końcach powinna być kiełbasa. Grilluj w piekarniku i polej resztą marynaty.

4. Fajitas z kurczakiem

Co to są fajitas? Fajitas to pożywienie meksykańskich farmerów zamieszkujących zachodnią część Teksasu w USA . Pierwotnie danie przygotowywane było z wołowiny, dziś często wykorzystuje się także mięso z kurczaka, najczęściej pierś z kurczaka.

Fajitas z kurczakiem podawane są na tortilli. Można go przynieść ze sklepu lub przygotować w domu . Fajitas są pełne kolorów, zapachów i smaków. W jej skład wchodzą takie przyprawy jak papryka wędzona (z dodatkiem cukru trzcinowego ), papryka słodka i ostra, kminek mielony, cebula, czosnek , czasem przyprawy chili, tymianek.

Oprócz mięsa w potrawach znajdziemy także różne rodzaje papryki, dlatego też danie ma tak pięknie wybarwiony kolor. Przygotowuje się go w jednym naczyniu. Fajitas są zwykle dekorowane kwaśną śmietaną przed podaniem.

5. Pierś z kurczaka po francusku

Istnieje niezliczona ilość wariantów plasterków piersi kurczaka. W wersji francuskiej nie mogło zabraknąć oczywiście wina, pierś z kurczaka uzupełniona została sosem z ciasta oraz dodatkiem warzywnym. Pieczone ziemniaki lub frytki są doskonałe. Jedzenie wygląda imponująco i jest łatwe w przygotowaniu. Przygotuj pierś z kurczaka po francusku.


error: Treść zabezpieczona !!