Pierogi leniwe z twarogi z przepisu mojej babki. Nigdy nie jadłam smaczniejszych. Obłędny smak

Leniwe pierogi to potrawa doskonale wszystkim znana i lubiana.

Jest nie tylko smaczna ale także prosta w wykonaniu i nie wymaga używania drogich składników. Dla wielu osób leniwe pierogi są pięknym wspomnieniem z dzieciństwa, dlatego tym bardziej warto przypomnieć sobie ten doskonały i uniwersalny przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • sól

Do przygotowania ciasta na pierogi leniwe najlepiej wykorzystać stolnicę. Wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wbijamy całe jajko, dodajemy twaróg. Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy. Ciasto formujemy w długie wałki (podobnie jak przy kopytkach) i ostrym nożem dzielimy po skosie na mniejsze kawałki.

W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie się gotować dodajemy partiami nasze pierogi i gotujemy krótko, jedynie do wypłynięcia ich na wierzch. Wszystko odcedzamy. W międzyczasie roztapiamy w rondlu masło, na koniec na krótką chwilę dodajemy cukier. Pierogi wykładamy na talerze i polewamy roztopionym masłem z cukrem.

Pierogi leniwe mogą być także podawane z musem owocowym, śmietaną lub sezonowymi owocami.

error: Treść zabezpieczona !!