Puszysty jabłkowy piernik – jak wata: Najprostsze ciasteczko pod słońcem, piekę je cały rok.

Robię ten piernik już od kilku sezonów i jest naprawdę pyszny.

Pyszne, delikatne i bardzo soczyste. Jeśli Ty też kochasz smak i zapach domowych pierników, ten przepis jest dla Ciebie. Oprócz jabłek jest też wersja z cukinią.

Składniki:

  • 450 g mąki półgrubej
  • 280 g cukru granulowanego
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 3-4 jabłka
  • 50-100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonych rodzynek

Do posypania:

  • płatki migdałowe

Nadzienie:

  • dżem

Polewa:

  • 200 g czekolady do gotowania
  • 150ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na grubej tarce. Przesianą mąkę, cukier, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao wymieszać razem.

Dodać jajka, letnie mleko, olej i wszystko razem wymieszać. Dodać grubo starte jabłka, posiekane orzechy i rodzynki. Wszystko razem mieszamy.

Foremkę (blacha 30×40 cm) wysmarować olejem, oprószyć mąką i wlać do niej ciasto. Rozsmaruj równo. Dobrze jest trochę bardziej „rozwałkować” ciasto od środka do brzegów, aby podczas pieczenia ciasto nie nabrzmiewało w środku.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką – bo każdy piekarnik piecze inaczej.

Gdy jest jeszcze gorący, rozsmaruj obficie dżem i pozwól mu ostygnąć. Podgrzej śmietankę do ubicia, aż będzie gorąca i dodaj połamaną czekoladę. Odstawić na chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszać na gładką glazurę.

Polewę wylewamy na wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe ciasto możemy podać. Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!