Pyszne, delikatne i bardzo soczyste. Jeśli Ty też kochasz smak i zapach domowych pierników, ten przepis jest dla Ciebie. Oprócz jabłek jest też wersja z cukinią.
Do posypania:
Nadzienie:
Polewa:
Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na grubej tarce. Przesianą mąkę, cukier, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao wymieszać razem.
Dodać jajka, letnie mleko, olej i wszystko razem wymieszać. Dodać grubo starte jabłka, posiekane orzechy i rodzynki. Wszystko razem mieszamy.
Foremkę (blacha 30×40 cm) wysmarować olejem, oprószyć mąką i wlać do niej ciasto. Rozsmaruj równo. Dobrze jest trochę bardziej „rozwałkować” ciasto od środka do brzegów, aby podczas pieczenia ciasto nie nabrzmiewało w środku.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką – bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Gdy jest jeszcze gorący, rozsmaruj obficie dżem i pozwól mu ostygnąć. Podgrzej śmietankę do ubicia, aż będzie gorąca i dodaj połamaną czekoladę. Odstawić na chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszać na gładką glazurę.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.