Pieczone ziemniaczki lepsze od frytek. Ważna jest marynata, która nada ziemniakom chrupiącą skórkę.

Nie masz pomysłu na ziemniaki? Chcesz uniknąć rutyny w swojej kuchni? Spróbuj stworzyć coś niesamowitego!

Ziemniaki, to podstawowy składnik polskich dań. Podawane w różnej formie mogą z czasem się znudzić, a ich smak może już nie zachwycać tak jak kiedyś. To nie powód, aby z nich rezygnować. Wprowadź drobne zmiany, a zachwycisz wszystkich swoją kuchnią!

Znajdziesz tutaj nowy niepowtarzalny przepis na pieczone ziemianki, które nadadzą im wyjątkowego smaku.

Sekretem tego przepisu jest pikantna marynata przygotowywana z czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Dzięki niej Twoje ziemniaki będą chrupiące i pyszne!

Składniki:

  • 1 kg nieobranych ziemniaków
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • łagodna musztarda – 3 łyżki
  • łyżka miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • oregano, majeranek, bazylia (do smaku)
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładne umyj, nie obieraj. Włóż do garnka i zalej je zimną wodą. Dodaj sól w momencie wrzenia wody. Gotuj je na półtwardo na średnim ogniu. Odcedź ziemniaki i zostaw do ostygnięcia.

Gdy ziemniaki będą stygnąć w osobnej misce, przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Do marynaty nie dodawaj soli, ze względu na słony smak sosu sojowego.

Ostudzone ziemniaki pokrój w cienkie łódeczki i zamocz w przygotowanej marynacie. Odstaw na chwile dla lepszego wchłonięcia się marynaty.

Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem, następnie ułóż ziemianki. Staraj się rozłożyć je tak, aby nie nakładały się na siebie. Piecz w 200 stopniach do momentu zarumienienia się ziemniaków.

Podawaj je z przygotowanymi potrawami jako główne danie lub z dipem jako świetną przekąskę dla gości. Na pewno zapytają Cię o przepis!


error: Treść zabezpieczona !!