Pieczona kapusta po francusku – lepsza niż gołąbki. Mój hit na każdym przyjęciu. Mistrzowski przepis

Kapusta po francusku to wbrew pozorom szybkie danie będące wariacja na temat naszych polskich gołąbków. Idealna na rodzinne obiady i spotkania w gronie znajomych. 

Potrzebne składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 500 g ziemniaków (możesz wypróbować też wersję z ryżem, jak w gołąbkach)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 5 jajek klasy M
  • 800 g ulubionego mięsa mielonego
  • 120 ml tłustego mleka
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

Z kapusty usuń wierzchnie liście. W dużym garnku zagotuj wodę i do wrzątku włóż kapustę. Oddzielaj liście tak, jak robiłabyś to na gołąbki. Oddzielone od główki liście wrzuć z powrotem do garnka, gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Wyjmij, odsącz z wody i przestudź.

Odetnij twarde części liści. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzej niewielką  ilość tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.

Do cebuli dodaj mielone mięso (najlepiej, żeby było w temperaturze pokojowej). Podsmażaj na małym ogniu, aż przestanie być surowe.

Ziemniaki obierz, dokładni wymyj i wysusz. Zatrzyj na grubych oczkach tarki, nieco odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do mięsa i cebuli.

Smaż całość do momentu, aż ziemniaki nie staną się na wpół gotowe. Dodaj sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, ziemniaki możesz zastąpić gotowanym ryżem, a nawet kaszą.

W miseczce roztrzep jajka z mlekiem. Liście kapusty rozłóż w formie do pieczenia, wyłóż połowę mięsnego nadzienia, polej połową jajek i przykryj warstwą kapusty.

Powtórz układanie warstw z pozostałym mięsem i jajami. Wierzch posmaruj kwaśną śmietaną.

Piekarnik nastaw na 180 stopni, piecz całość przez około 40 minut. Jeśli zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryj pergaminem lub folią aluminiową. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!