Pieczona golonka wieprzowa w piwie – Na przyjęciu każdy był nią zachwycony

Pieczona golonka wieprzowa w ciemnym piwie – procedura przygotowania

Golonka to przysmak, który każdy lubi jeść. Można ją serwować nie tylko w dni powszednie, ale także podczas uroczystych okazji. Skosztuj bardzo smacznej wieprzowiny przygotowanej według naszego przepisu, który dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki

  • golonka – 1 szt
  • liść laurowy – 2 szt
  • ziele angielskie – 6 kulek
  • cały czarny pieprz – 10 kulek
  • sól – 1 łyżeczka
  • cebula – 1 szt
  • woda – 1500 ml
  • marynata
  • piwo czarne – 200 ml
  • tymianek – ½ łyżki
  • suszony czosnek – 1 łyżka
  • przyprawy do grilla – ½ łyżki
  • wędzona papryka – ½ łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • ostry ketchup – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka

Przygotowanie

Włóż kolano wieprzowe do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i cały czarny pieprz. Wszystko posolić i zalać mięso wodą tak, aby było całkowicie zanurzone. Do garnka wrzucamy dwie umyte cebule w skórkach i doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotuj mięso przez 2-3 godziny.

Podczas smażenia mięsa przygotuj marynatę. Stout przelać do miski i dokładnie wymieszać z tymiankiem, czosnkiem, przyprawą do grilla, papryką, sosem sojowym, sosem Worcestershire, ketchupem i miodem. Uwaga: Jeśli to konieczne, dodaj więcej soli do marynaty.

Usmażone mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, na powierzchni zrobić nacięcia i zalać marynatą. Piec kolano wieprzowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. Wskazówka: Aby mięso było soczyste, podczas pieczenia smaruj je marynatą.

Po wyjęciu gotowego pieczonego golonka z piekarnika zalewamy marynatą z pieczeniem z miski, w której pieczono mięso i podajemy. Golonkę podawaj ze świeżym pieczywem lub innym ulubionym ciastem. Świetnie smakuje także z musztardą, chrzanem i ogórkami.


error: Treść zabezpieczona !!