Przydatne wskazówki na pieczenie dużych kawałków mięsa. Zawsze wychodzi soczyście i z rumianą skórką

Choć mięso jest częstym składnikiem obiadu, nie zawsze wychodzi ono tak samo smaczne i aromatyczne.

Rumiana skórka, soczyste i miękkie kawałki to obraz, którym kusi wiele przepisów kulinarnych, jednak przy wykonaniu potrawy często trudno osiągnąć efekty prawdziwego szefa kuchni. Na pewno każdemu z nas przytrafiło się w kuchni przypalić mięso lub sprawić, że było zbyt suche lub nierównomiernie upieczone.

Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci przyrządzić mięso w taki sposób, aby zawsze było soczyste i rozpływało się w ustach.

Wybierz odpowiedni kawałek: aby upiec mięso, należy wybrać najlepiej tę cześć, która nie zawiera kości, na przykład polędwicę, filet lub szynkę.

Ważna jest także waga kawałka: mięso, które chcemy przyrządzić za jednym razem, nie powinno ważyć więcej niż 2,5 kilo. Zbyt duży kawałek będzie przypieczony na brzegach i surowy w środku.

Pomyśl o marynacie:

Soczystości mięsu doda odpowiednio dobrana marynata. Może być to czosnek lub smalec, do wieprzowiny będzie pasować musztarda lub miód, a do wołowiny z kolei sosy słodko-kwaśne i mieszanki ziół. Mięso stanie się bardzie aromatyczne, jeśli natrzesz je marynatą dzień przed przyrządzeniem i umieścisz w lodówce na noc.

Zapewnij właściwą temperaturę:

Błędem jest umieszczanie mięsa w piekarniku bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Lepiej jest wyjąć mięso około 2-3 godziny wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej. Ten zabieg sprawi, że każda partia mięsa będzie miała taką samą temperaturę, co pozwoli na równomiernie rozprowadzenie ciepła także podczas pieczenia.

Najpierw podsmaż:

Jeśli zależy nam na tym, aby nasz kawałek mięsa posiadał chrupiącą, rumianą skórkę, przed wstawieniem go do piekarnika powinniśmy krótko podsmażyć je na patelni, aż uzyska złocisty koloryt.

Większe kawałki należy najpierw podgrzewać do uzyskania złotej skórki w wyższej temperaturze w piekarniku (220-250 stopni), a dopiero potem należy zmniejszyć temperaturę na resztę czasu pieczenia.

Spraw, żeby mięso było soczyste: 

W tym celu po wyjęciu mięsa z piekarnika należy odczekać przez podaniem i krojeniem, aby soki równomiernie rozeszły się po całości kawałka. Upieczone mięso najlepiej pozostawić w ciepłym miejscu, przykrywając je folią lub ręcznikiem, na 15-30 minut.

Zwróć uwagę na sposób krojenia:

Zanim przystąpisz do pokrojenia upieczonego kawałka mięsa, należy przyjrzeć się, gdzie przebiegają w nim włókna. Są to linie biegnące wzdłuż mięsa. Krojenie po włóknach sprawi, że każdy kawałek będzie soczysty i wyjątkowo miękki.


error: Treść zabezpieczona !!