Jeżeli intensywny, ziemisty smak surowego buraka nie jest twoją ulubioną opcją, rozwiązaniem może być jego upieczenie. Burak, pieczony w piekarniku, przeistacza się w arcydzieło kulinarne, nabierając słodkości i kremowej konsystencji. Słodycz buraka jest podkreślana i równoważona przez kompozycję miodu i octu balsamicznego.
Przed umieszczeniem buraków w piekarniku, polej je oliwą z oliwek, aby ich smak stał się bardziej wyrazisty. Tymianek nie jest jedynym ziołem, które może towarzyszyć burakom, ale w tej roli jest niezrównany.
Smak buraków jest nie tylko intensyfikowany przez proces pieczenia, ale również zachowane są w nich witaminy i składniki odżywcze. Buraki będą więc nie tylko kuszącym dodatkiem do potraw, ale także źródłem wartości odżywczych.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Myjemy buraki, obcinamy górę i dół, większe egzemplarze kroimy na pół. Owijamy każdy kawałek w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut, aż zmiękną. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy kostki z oliwą, miodem, octem i przyprawami, układamy na blaszce i pieczemy dodatkowe 10 minut. Smacznego!