Jak zrobić pieczeń rzymską: Dobro w barwach wiosny należy do Świąt Wielkanocnych i biesiad jajecznych

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, które wiąże się z kolędowaniem i mnóstwem dobrego jedzenia.

Jedną z nich jest tradycyjna pieczeń rzymska, w której wykorzystujemy schłodzone jajka i przygotowujemy z nich poczęstunek lub smaczny obiad.

Pieczeń rzymska z pewnością należy do przepisów wielkanocnych. Jest pięknie ubarwiona dzięki warzywom i wykorzystamy w nim jajka na twardo. Ale możemy też przygotować go przed zarobkami jako zimny poczęstunek dla kolędników lub smaczny obiad wielkanocny dla rodziny. Przygotowanie jest bardzo proste i poradzą sobie z nim nawet początkujący.

Czego potrzebujemy do pieczeni rzymskiej?

Czym byłaby pieczeń rzymska bez jajek. Schłodzone jajka na twardo to podstawowy składnik i na jedno naciśnięcie potrzeba nam około 6 sztuk.

Jakie są inne składniki ?

  • Warzywa zapewnią chrupkość i ładny wygląd kawałka bachora. Możemy użyć sterylizowanych marynowanych warzyw lub świeżych warzyw krótko gotowanych w drobną kostkę .
  • Sterylizowane ogórki dodadzą dżemowi kwaskowatości.
  • Żelatyna na ubite jajko do uzyskania konsystencji przypominającej stwardnienie .
  • Majonez , który możemy również przygotować w domu , lub rozjaśnić jogurtem.
  • Kawałek ulubionej wędliny, wędliny i twardego sera jest dobry;
  • Kiszenie z warzyw sterylizowanych, lub możemy przygotować domowe słodko-kwaśne jak na ogórki kiszone.
  • Forma na polędwicę z jelenia lub małe miseczki, z których uformują się pojedyncze porcje jajecznicy.

Jak przygotować pieczeń rzymską

Za godzinę będziemy mieć gotową pieczeń. Bez problemu przygotujemy ją według poniższych wskazówek. Formę wyłożyć folią spożywczą. Ugotowane jajka obrać ze skórki. Zalecamy oddzielać białka i żółtka osobno, ponieważ zmiksowane na końcu żółtka nie będą się rozpadać.

Przygotujemy kiełbasę, ser i warzywa pokrojone w jak najmniejszą kostkę, tak aby masa trzymała się razem. Wymieszaj żelatynę z solanką i pozwól jej napęcznieć, a następnie podgrzej (nie gotuj). Dopraw składniki solą i pieprzem, dodaj majonez i zalej żelatyną. Wlej całą masę do formy i pozwól jej stwardnieć.

Jak długo twardnieje żółtko jajka?

Oczywiście chciałbyś zacząć jeść jak najszybciej, ale zalecamy pozostawienie mieszanki jajecznej na noc w lodówce, aby można było ją łatwo wyjąć z formy i nie rozpadła się. Dzięki folii łatwo ją usuniemy i nie będzie przyklejała się do boków.


error: Treść zabezpieczona !!