Pączki jogurtowe bez drożdży – Nie robię już klasycznego zakwasu, ten przepis jest z nami od 10 lat.

Doskonały przepis na domowe pączki jogurtowe.

Jeśli masz ochotę na niesamowicie giętkie i delikatne pączki, ten przepis jest dla Ciebie – są pyszne i szybkie w  przygotowaniu. Idealnie słodka przekąska.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml białego jogurtu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Najlepiej pracować ze składnikami o temperaturze pokojowej.

W misce wymieszaj jogurt, jajka, sól i cukier. Dodaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do ciasta i ponownie wymieszaj ciasto. Po wymieszaniu ciasto powinno być giętkie, ale także elastyczne.

W razie potrzeby dodaj mąkę lub trochę więcej jogurtu lub mleka. Zawiń go w folię i odstaw na 25 minut. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj (o grubości około 1 centymetra).

Za pomocą szklanego kubka wytnij pierścienie i wykonaj w każdym z nich kolejny pierścień, tak aby powstał klasyczny kształt pączka z dziurką. Na patelnię wlej odpowiednią ilość oleju i smaż pączki z obu stron, aż się zarumienią. Wyłóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!