Pączki jogurtowe bez drożdży – Nie robię już klasycznego zakwasu, ten przepis jest z nami od 10 lat.
Jeśli masz ochotę na niesamowicie giętkie i delikatne pączki, ten przepis jest dla Ciebie – są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Idealnie słodka przekąska.
Najlepiej pracować ze składnikami o temperaturze pokojowej.
W misce wymieszaj jogurt, jajka, sól i cukier. Dodaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do ciasta i ponownie wymieszaj ciasto. Po wymieszaniu ciasto powinno być giętkie, ale także elastyczne.
W razie potrzeby dodaj mąkę lub trochę więcej jogurtu lub mleka. Zawiń go w folię i odstaw na 25 minut. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj (o grubości około 1 centymetra).
Za pomocą szklanego kubka wytnij pierścienie i wykonaj w każdym z nich kolejny pierścień, tak aby powstał klasyczny kształt pączka z dziurką. Na patelnię wlej odpowiednią ilość oleju i smaż pączki z obu stron, aż się zarumienią. Wyłóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.